
If you want to melt healthy, sugar-free chocolate, PURELITE chocolate drops are the ideal choice. Whether for baking, glazing, or a delicious chocolate fondue, melting the chocolate correctly is crucial for a smooth and tasty consistency. We'll show you how to melt our chocolate drops properly using the tried-and-tested water bath method.
By the way, our Cocoa Drops and Protein Drops melt just as well – both varieties are perfect for this application.
Here's how it works:
The best method for melting chocolate—especially high-quality chocolate such as our PURELITE Drops—is to use a double boiler. This means placing a second pot without a base/bottom in contact with the first, larger pot, which is filled with a little water. This keeps the temperature under control and prevents the chocolate from burning or becoming grainy.
Instructions:
1. Gib die gewünschte Menge PURELITE Schokodrops in einen hitzebeständigen Topf, welcher größenseitig in einen zweiten größeren Topf passt und befüllen den größeren Topf ungefähr bis zur Mitte mit Wasser. Wichtig dabei: Boden/untere Teil des innenliegenden kleineren Topfs muss frei im Wasser stehen und darf keine Grundberührung haben.
2. Erhitze das Wasser des großen Topfs bei ca. 45-60 Grad Celsius langsam unter ständigem Rühren - nicht kochen lassen!
3. Rühre regelmäßig weiter, bis die Drops gleichmäßig geschmolzen sind.
4. Jetzt kannst du die flüssige Schokolade für Kuchen, Muffins, Toppings oder Desserts verwenden!
5. Bei größeren Drops-Mengen diese Zug um Zug nachfüllen. Nicht alles auf einmal in den Topf geben.
Tip: In our video, we show you how to melt our drops perfectly in a water bath!
Why no microwave?
Microwaves often heat unevenly and can quickly overheat sensitive ingredients such as erythritol and proteins. This can affect the consistency—the chocolate becomes hard or grainy. That's why we recommend using a double boiler as the safe and correct method.